Kroužek astronomie pro malé nadšence

Je to tak, že na dobré věci se vyplatí si počkat. To platí i našem Kroužku astronomie, na který dvanáct dětí čekalo od přihlášení v srpnu až do jeho začátku v listopadu. Ale stálo to za to! Teď už mají děti za sebou první tři lekce a dle ohlasů, keré se k nám dostávají, jsou nadšené! A není se čemu divit, lektor kroužku, doktor Miroslav Pech je nejen odborníkem z nepovolanějších – pracuje na Univerzitě Palackého v Olomouci a sbírá data z teleskopů po celém světě. Pracovní vytížení lektora byl i důvod, proč děti s kroužkem začínaly až v listopadu. Ale teď už se pravidelně každou středu v podvečer schází a povídají si o vesmíru.

Děti se na kroužku ptají a lektor Mira odpovídá. Jak sám říká: “Otázek od dětí je spousta, některé až překvapivě sofistikované třeba ty na obecnou teorii relativity a co se stane s asteroidem v atmosféře Saturnu a podobně.”

Úvodní lekce byla zaměřená všeobecně na vesmír. Na druhé se děti spolu s lektorem věnovali meteoritům a experimentálně studovali, co se dějě po dopadu kosmických těles na povrch Země. Z těcho experimentů vznikl pro Vás i malý kvíz k jednomu z obrázků v galerii, na kterém jsou dva krátery. Schbálně, jestli tušíte jaký je rozdíl mezi těmito dvěma krátery? Napravo je kráter Tycho na Měsíci, který vznikl před 100 milliony roky po dopadu asteroidu. Nalevo je jeden z kráterů, který vytvořily děti v astrokroužku. Nejsou stejně šikovní jako ten asteroid, co měl několik km v průměru?

Třetí lekce se věnovala tématu černých děr. Děti si na ní vytvoříli i vlastní galaxii se Sluncem i se Zemí. Na závěr tu máme od pana Pecha takovou malou zajímavost, prý kdybychom převedli počet hvězd v naší Galaxii na stejný počet zrnek písku, měli bychom v celé herně u nás rodinném centru půl metru písku. WAU!

Děti také na každé z lekcí malují souhvězdí. Takže brzy pro ně nezůstane kousek noční oblohy neprozkoumaný. Na čtvrté lekci čeká na děti téma polární záře, tak už se těšíme s čím pan doktor Pech přijde, jestli nám pak celá herna nebude třeba světélkovat.

Tento web používá cookies k optimalizaci svého běhu a k fungování analytických nástrojů. View more
Souhlasím
Odmítnout