Úterní odpoledne patří u nás v centru dětem z prvního stupně ZŠ a kreativní dílně – kroužku, kde se tvoří všemi možnými způsoby a z různých, často přírodních materiálů, ale i z věcí, které by skončili v koši. Tvoření v kreativní dílně reflektuje také změny v přírodě během roku, svátky a tradice. Teď je například kreativní dílna plná podzimních témat: dýní z nafukovacího balónku a podzimního aranžmá z přírodnin, rovnodennosti, hub a jitrocelového sirupu na kašel. Recept na něj najdete v článku níže, ať se můžete pustit do kreativního bylinkaření i Vy. Je to krásná aktivita i pro malé děti, s Vaší pomocí samozřejmě.
Jitrocelový sirup
Listy jitrocele kopinatého nasbíráme, omyjeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Spolu s cukrem krystal vrstvíme do čisté sklenice. Začneme vrstvou jitrocele vysokou, po umačkání pomocí lžíce/vařečky, asi 3 centimetry. Přidáme vrstvu cukru asi 1-2 centimetry. A tak postupuje dokud není sklenice plná. Poslední vrstva musí být cukr! Aby nám sirup nezačal plesnivět, někdy je i potřeba poslední vrstvu cukru cca za 2 dny doplnit. Sklenici uzavřeme a sirup necháme stát na okně na sluníčku nejméně 14 dní. Poté přes sítko slijeme a užíváme na kašel samotný nebo v čaji.